TRANSFORM.png
main entrance axis
main entrance axis

press to zoom
square
square

press to zoom
facade detail
facade detail

press to zoom
main entrance axis
main entrance axis

press to zoom
1/18

architecture

health center Tabor

1st PRIZE AT AN OPEN PUBLIC COMPETITION

location: MARIBOR, SLOVENIJA

project year: 2021 / ongoing

client: MUNICIPALITY OF MARIBOR

 

authors:

UROŠ LOBNIK, univ.dipl.inž.arh.

DAVID MIŠIČ, univ.dipl.inž.arh.

ŽIGA KREŠEVIČ, univ.dipl.inž.arh.

SAŠO ŽOLEK, mag.inž.arh.

GORAN PIRŠIĆ, dipl.inž.arh. (UN)

DAVOR FISTRIČ, dipl.inž.arh. (UN)

MAJA ŽALIK, dipl.inž.arh. (UN)  

 

collaborator, architecture:  

ANA ŽIDANIK, dipl.inž.arh.(UN)  

 

medical technology:  

BOŠTJAN ŠVENT, univ.dipl.ing.gr.    

 

fire protection & safety:  

PETRA GERŠAK KLANEČEK, univ.dipl.ing.gr.  

 

 landscape design:

 ALEŠ KOPRIVŠEK, u.d.i.k.a.    

 

civil engineering:  

DOMEN GRADIŠNIK, univ.dipl.ing.gr.      

 

elctrical engineering:  

DAMIR JURAK, univ.dipl.ing.str.    

 

traffic, communal services:  

OLGA VANEČEK, dipl.ing.gr.  

scope of work: COMPETITION ENTRY,  DETAILED DESIGN, BUILDING PERMIT PLANNING, EXECUTION PLANS

The design of the central area on a site, which is almost entirely intended for building, establishes a contemporary centrality in the context of an URBAN PARK, which with physical and visual breakthroughs between the buildings (primary school, health station, neighborhood center) thins out and functionally connects the condensed urban structure and enables a fluid transition from built-up to open space in the context of generating a cross connection between the Stražun forest and forest patches on the southern side of Ptujska cesta.

 

The urban design of the area of the new centrality of Tezno establishes and regenerates the "park parterre" (which is typical of functionalist designed residential areas in the western morphological unit of the Tezno residential belt) and structures it as part of the transverse urban-forming feature of the linear city. The area of new centrality is established by Tezna by placing buildings in contact with the natural or typology of the perforated built edge recognizable by the green belts.

 

The compact, free-standing building volume consists of three lamellas with an east-west orientation, between which two longitudinal atriums are formed. In the north-south direction the lamellas are connected by the functional and infrastructural "backbone" of the building, which is shifted towards the eastern edge of the site, so that it is placed to the "spatial axis", around which the ground floor of the urban center of Tezno is organized. The three-lamella, compact, free-standing building volume (UG+GF+2) is wrapped in a perforated facade envelope, which adapts to the needs for rational shading of the interior spaces through its design. By opening the membrane slats, it forms the recognizable identity of a free-standing building in the park.

 

The design of the building is highly spatially rationalized on an orthogonal grid, and at the same time, with a uniform grid, it offers a higher level of user flexibility, as it enables simultaneous or temporary adaptation of the use of space. The orthogonal network establishes the smallest possible common denominator between heterogeneous and complex program requirements (enables collaboration between different doctors and offers diverse functional and spatial synergies), enables and fulfills the requirements for minimal ergonomics of medical practice, and at the same time provides an intimate relationship between the patient and his doctor. The rhythm of dividing the building into a modular grid is unified, general and with its absoluteness offers good flow, user comfort and economical energy design.  

OTHER COMPETITION ENTRIES