top of page

architecture

"between the hills and the stars"

location

MARIBOR, SLOVENIA

project year / completion

2023 / -

investor

OTO RIMELE - otorimele.com

architects

ŽIGA KREŠEVIČ, u.d.i.a.

ANA LOVREC MEDVED, m.i.a.

scope of work

CONCEPT, BUILDING PERMIT PLANNING

visuals

MATEJ MEJAK - AR3DE

The project "Between the hills and stars" was created in collaboration with the painter Oto Rimele. It consists of two separate designs of residential houses, which are different in terms of design, but complement each other in a meaningful way due to their common location. The project consists of a house with a painting studio (A) and a house with a viewing terrace (B).

 

The house with the painting studio is designed as a set of regular volumes of private spaces, where the open / living part of the house is enclosed between them. The starting point of the design is the "white cube", the cube in which the painting studio is located. Smaller cubes conceptually derive from the same idea. Their superposition turns the focus of the house away from the neighbouring building and opens directional views and logically rounds off the premises of the house.

 

The design of the house with a viewing terrace, on the contrary, does not come from a closed volume, but is based on a series of vertical planes placed at right angles to the layers of the terrain, which clearly indicate the direction of the views, and at the same time act as a supporting structure of partially cantilevered horizontal slabs. The horizontals and verticals thus form clear frames that open away from the house with the painting studio and emphasize the views towards the valley. At the entrance, there is a central social space, which with the kitchen, dining room and terrace forms the more accessible part of the house. Through a void space, the upper floor is connected to the more private lower floor, which hosts a living room, home-office, two bedrooms and a master bedroom. The lower floor features an intimate patio, onto which the dressing room and the two bathrooms are opened.  

 

Despite their conceptually different starting points, both exteriors feature similar materiality and form a complementary whole embedded in the terrain and into the cultivated landscape.  

bottom of page